Dit is Met het Oog op Morgen, met een overzicht van de actualiteiten, de krant van morgen, Den Haag vandaag en de ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws.

Buiten is het 18 graden. Binnen zit Jorien... de voetjes op een elektrisch verwarmd vloerkleed, met een extra vest en jas aan, bij een binnen temperatuur van 13,8 graden !


En of dat een historisch zeer verantwoorde opening is... wellicht wat raar, maar ó zo waar ! Welkom... wederom vanuit Eden Hills, South Australia. :-)

Michael moet iedere keer aan deze intro van "Met Het Oog Op Morgen" denken als hij en Mikx overdag in een lekker warm kantoor/klaslokaal zitten, terwijl Jorien het probeert warm te krijgen in onze doortocht huurwoning. Te beginnen in de ochtend met ons nieuwe verwarmde vloerkleed en later op de dag met extra kleding. Toppunt is dat het rond de lunch buiten warmer is dan binnen. En ook al zet je alle deuren en ramen open binnen blijft het 15 graden terwijl buiten in het zonnetje het al gauw 18-20 graden is. Heel apart... Nu vermoeden wij dat het beter vertoeven is in de buitenlucht dan op een kantoor of in een klaslokaal. Alhoewel dat dan in de winter behoorlijk teniet gedaan wordt, omdat iedereen z'n houtkachels aan het opstoken is... En of dat nou zo gezond is voor mens en milieu... 

En over mens en milieu gesproken. Jorien heeft een nieuw TV format bedacht:  

Help mijn vrouw is een econerd… op pumps!

Sinds onze move naar Australia en Jorien iets teveel thuis heeft gezeten met een overschot aan tijd, heeft ze zich vooral verdiept in klimaatverandering, duurzaamheid "and so on...".

Dat betekent dus veel online documentaires kijken, het afstruinen van (social) media en het vermoeiend veel liken/sharen van allerlei initiatieven of bewustwordingsberichten op FB… Tot overmaat van ramp heeft Jorien ook nog een 8 weekse Smart Living cursus gevolgd. Met mensen die chips maken van boerenkool, blaadjes basilicum eten bij de thee, vegabrownies delen. Kortom zo slim of duurzaam (lees goedkoop, red.) mogelijk leven. En dat hebben de mannen in huis geweten... Zucht. :-)

We hadden het kunnen weten, want het begon feitelijk al met het kopen van onze heilige koe op vier wielen. Dat moest van Jorien iets van een betaalbare hybride zijn, maar de mannen (nou ja... dat grote kind dus) wilden liever een 4WD. Gelukkig was daar uiteindelijk een iets duurder compromis: de Outlander PHEV waar we al eerder over schreven.

Tijdens de cursus mocht Jorien ook een spelletje doen: wat verbruikt het meeste water in een huishouden? Helaas had niemand het goed. Zelfs de NL'se app groep zat er naast. :-) Het blijkt niet de vaatwasser te zijn, noch de wasmachine en zelfs niet een bad... Nee... hieronder de top waterverbruikers in Australië.

  Liters
Douche ( 8 minuten) 160
Bad (vol) 140
Wasmachine (per sessie) 80
Diverse "Taps" (per persoon)* 72
Toilet (4x per dag p.p.) 48
Afwas (hand) 18
Vaatwasser 8

*) drinkwater tappen, handen wassen, etc. 

 

Dus nu is de douchetijd in Huize Staats ingekort van 8 min. (160 liter per keer) naar 4 min. (80liter per keer). En ja... dat geldt ook voor eventuele gasten. ;-)

Daarnaast is het voor de heren weer toegestaan om buiten tegen de bomen en planten te plassen... Ehhh oh nee, dat laatste mocht toch nét niet, ondanks dat Mikx daar steeds beter in wordt. :-)

Jorien's grootste overwinning is dat ze niet meer hoeft af te wassen (18 liter per keer). Alhoewel die taak inmiddels al was uitbesteed aan Michael. Die het op zijn beurt weer uit had besteed aan Mikx. Tegen betaling uiteraard. Helaas liet de kwaliteit van die dienstverlening iets te wensen over, dus Mikx moet zijn centjes nu op andere manieren verdienen.

De afwasmachine mag nu ooit dan meer tevoren z’n best doen (8 liter per keer). Dat ding heeft het daar wel wat moeilijk mee en kreunt en steunt iedere dag een beetje meer. Dat is gelukkig de zorg van de huisbaas.

Maar goed... terug naar het onderwerp... dat hele eco gedoe gaat van kwaad naar erger: het begon vrij onschuldig met het ontwijken van verpakkingen. Het recyclen van plastic helpt natuurlijk niet echt, want plastic bevat teveel rotzooi dat weer in ons eten en lichaam terecht komt of bij de dieren etc., etc...

Maar... geloof het of niet... haar nieuwste bondgenoot heet nu: Baking Soda!

Geloof het of niet, maar daar wast ze nu zelfs d'r haar mee. We zijn benieuwd hoe dat er over paar weken uit ziet...  Baking Soda is ook een belangrijk element in de zelf gemaakte deodorant. Gelukkig wel gecombineerd met andere ingrediënten. Heel benieuwd hoe dat "riekt" over een paar weken. En... Baking Soda is nu ook één van basis ingrediënten voor vaatwasser en wasmachine. Tip van de dag: koop aandelen Baking Soda!

 

    

 

Maar we gaan verder...Mikx mag binnenkort zijn tanden poetsen met een bamboe tandenborstel en natuurlijke tandpasta. Geen idee hoe dat eruit ziet en wat dat met je tanden doet, maar we gaan het meemaken. Scheelt natuurlijk wel dat Mikx nog melktandjes heeft. Dan is zo'n experiment best verantwoord toch?

De heren worden inmiddels verleid met zelfgemaakte mueslibars. En toegeven... dat is zeker een smaak verbetering en bijbehorende reductie van verpakkingsmateriaal. De boodschappen kopen wij nu in "bulk". Dat betekent hier niet heul veel van alles in één keer, maar alles vers opscheppen en in ecologisch verantwoorde papieren zakjes doen en dan in luchtdichte potten.

Maar het allerergste is wel dat Jorien denkt dat we het niet doorhebben dat we vegaburgers voorgeschoteld krijgen ipv echte. Ze kijkt dan triomfantelijk als de burgers op het bord worden geserveerd en zegt dan doodleuk: "lekker he dat vlees?". Of laatst nog: "lekker hè... die Flaffel?". Ja hoor... tenslotte gemaakt van echte kikkererwten. Tja... het klinkt als een beest, dus moet haast wel iets van vlees zijn... NOT!!. Maar goed... Mikx trapt erin hoor. :-)

Het is nu zelfs zo erg dat Mikx heel verdrietig wordt als er eten wordt weggegooid. Op school trakteerde hij op cupcakes voor zijn verjaardag en toen ging hij huilen omdat klasgenootjes de cupcakes in de prullenbak gooiden. Nu ging hij overigens laatst ook huilen toen papa een krant verbrandde in de houtkachel. Op de vraag waarom hij moest huilen kwam een onverwacht antwoord: "omdat de mensen op de foto in de krant nu in het vuur gaan. Dat is heel zielig". Ahhhhhh.... zo schattig. Het kostte papa wel ruim tien minuten om uit te leggen dat dat echt niet zielig was en dat de mensen die foto waarschijnlijk thuis al in een lijstje hadden hangen... Dussss... dat laatste geheel terzijde...

  

Terug naar vlees noch vis... Onze EcoNerd heeft uit diverse onderzoeken gelezen dat het verminderen van de vleesconsumptie echt bijdraagt aan een beter milieu. Maar hallo... wacht even hoor... we zijn niet voor niets geëmigreerd naar Australië... mede omdat het vlees hier zo goed is! En dan gaan wij dat verminderen? Die Ozzies hier bakken ‘s morgens, ’s middags en ’s avonds worstjes of vlees. Ze consumeren het meeste vlees ter wereld, zelfs 8kg meer dan de USA!! Wij mannen moeten wel ergens een grens trekken! Willen wij meer of minder vlees? Juist... MEER!!! Maar goed... zolang Jorien de boodschappen doet hebben wij niet zo heel veel inspraak. ;-)

En nu zij het gevecht rond voedsel en verminderen van verpakkingen lijkt te winnen stort ze zich ook vol overgave op het ontwerp van het nieuwe huis. Daar komen dan af en toe zeer verontrustende voorstellen voorbij, zoals: composting toilet (ieewwww!), tiny house (jaja... op een half hectare land?!? ziet er toch niet uit schat!), small footprint (yeah right! met een kerel van 2 meter) en gedeeltelijk off-the-grid (hummm... dat is eigenlijk niet eens zo'n slecht idee)...

Het voordeel van een uitgestrekt land als Australië is dat er gebieden zijn waar geen grids van water, elektra en riolering zijn. En dus op dat gebied is er veel te vinden, helemaal het walhalla voor de EcoNerd op pumps.

Over de laatste stand van zaken over ons toekomstige ecohuis vertellen wij begin juli meer... Medio juli gevolgd met een blog over ons eerste jaar in Australië. Het kan niet op inderdaad. :-)

En waarom ook alweer dat eco "gedoe"? Nou... met het oog op morgen natuurlijk !! Tot snel...

 

Comments powered by CComment