Zomaar even een paar hashtags die de afgelopen week "trending" waren aan deze kant van de wereld... En dan ook nog in die volgorde...

Het begon deze week met de aankondiging van BoM dat het drie dagen zou gaan stormen vanaf woensdag (#sastorms). BoM is de Australische KNMI zeg maar. Voor de verandering nu maar eens geen flauwe grap over de afkorting, want het blijkt dat deze mensen wel opvallend goed kunnen voorspellen. Met onze ervaringen van de weeralarmen van het KNMI dachten wij dat het allemaal wel mee zou vallen. Niet echt dus...

De woensdagochtend begon met een stralend zonnetje, maar aan het einde van de ochtend was dat feest wel voorbij en rolde storm één South Australia (SA) binnen. En in de loop van de middag kreeg Michael op kantoor de eerste meldingen van geactiveerde noodstroom voorzieningen en uitgevallen telefooncentrales. Het was dus niet zo dat de electriciteit masten nog lekker aan het spelen waren, zoals het plaatje links hieronder... Nee... de tweede golf van de storm resulteerde in twee tornado's die in het Noorden van SA diezelfde masten op z'n footy's tegen de grond wisten te werken. Zie het plaatje rechtsonder.

 

  

En dat zorgde voor "Murphy's Law" in het stroom netwerk wat ertoe leidde dat héél SA vanaf woensdagmiddag rond een uur of vier zonder stroom zat. En dat mogen wij toch wel redelijk uniek noemen. :-) Zo zijn er dus van die momenten die je je hele leven zult herinneren. Eentje die in het collectieve geheugen van iedereen zit.. daar kunnen wij de volgende nu aan toe voegen: "waar was jij toen de stroom uitviel in SA?" (#sablackout).

Jorien en Mikx waren op de sportschool voor Mixz zijn eerste sportschool klasje. Dat ging dus mooi niet door... Michael was net bezig een vergadering met studenten voor te bereiden.... 

en toen?

Tja... Gelukkig was ons SUFje voorzien van voldoende stroom èn benzine, dus konden Jorien en Mikx gewoon terug naar een donker en koud huis. Ondanks dat nergens ook stoplichten werkten, wist iedereen om de beurt een kruispunt over te steken. Hier kan dat dus gewoon. We weten ook meteen een mooi besparingspuntje voor de Gov. Eenmaal thuis werd donker en koud opgelost door het haardvuurtje en een campinglichtje.

Michael zat ondertussen op de 15e verdieping van het kantoor te wachten op een ETR (Estimated Time to Repair). Al gauw werd duidelijk dat dit nog wel een paar uur kon gaan duren. Alle ambtenaren en eigenlijk iedereen in een gebouw zonder generator werd(en) verzocht om huiswaarts te gaan. Michael mocht dus met de trap naar beneden. Ook wel eens goed voor de conditie.

 

Aangezien de stoplichten ook in het CBD niet meer werkten resulteerde dat al snel in een behoorlijke drukte. Maar alle hulde voor de polite die al vrij snel alle (en wij bedoelen ook echt alle, red.) kruispunten bezetten en het verkeer regelden. En dat terwijl de storm nog flink "aan" was. Respect!

Na een een stapvoetse busrit van zo'n anderhalf uur was Michael ook thuis. En tot zijn grote verrassing en blijdschap werd hij getrakteerd op een gebakken eitje en opgewarmde wrap door vrouw- en zoonlief. Want een elektrische kookplaat werkt natuurlijk ook niet zonder stroom (en gas hebben wij niet in dit huis, red.). Waar een haardvuurtje al niet goed voor is!

 

De stroom in huize Staats was uiteindelijk zo rond een uur of acht hersteld en daarmee waren wij één van de eerste wijken. Gelukkig maar, want er zijn ook plaatsen (oa Port Lincoln) die pas sinds vanochtend (3 dagen verder) weer stroom hebben, maar dat even geheel terzijde. Al hoewel het wel z'n charmes had zo zonder stroom. En hoe ongelooflijk je niet meer zonder stroom kunt deze dagen is eigenlijk te bizar. 

Die woensdagavond stormde het nog redelijk, maar niet echt bijzonder heftig. Nee... dat heftige kwam op de donderdagavond. Alle overheden waarschuwden op donderdagmiddag voor het laatste deel van de storm die in de loop van de avond windstoten van rond de 125km/u zou loslaten op SA. Of iedereen dus vooral op tijd naar huis wilde gaan, alles vast wilde maken wat los zat, dicht tegen familie en vrienden wilde aankruipen en vooral niet te dicht in de buurt van bomen en ramen wilden gaan staan. Zo gezegd... zo gedaan...

Wij waren voorbereid op het ergste en toen... tja... toen boog de storm ietsjes af en bleef de schade, in onze wijk, beperkt tot één omgewaaide boom iets verderop. :-) Andere plekken waren er iets minder aan toe, want gestormd heeft het dus echt wel.

Voor de "mooiste" plaatjes kun je het beste hier kijken. Even door de reclame heen worstelen (20secs wachten ofzo voordat de galerij is geladen).

En wat nu nog resteert is... jawel... jullie voelen 'm al aankomen... #safloods

Al die regen die gevallen is, nog valt en nog gaat vallen zoekt nu langzaam aan een weg richting de zee... jammer genoeg staan er links en rechts nogal wat huizen in de weg. Die hebben dus een probleem de komende dagen.

Wij zitten hier vrij hoog en droog, dus maak je vooral om ons geen zorgen. Wij hebben vooral veel medeleven met de lager gelegen gebieden. Spelen in het park gaat er dit weekend niet van komen helaas... En, speciale mededeling voor alle opa's en oma's die deze kant op komen, de wijn uit de Barossa Valley zal wellicht iets wateriger smaken als normaal. :-)

 

Nou... het zonnetje schijnt nu even, dus wij gaan lekker naar buiten, want de komende drie dagen krijgen we nog een vochtige nasleep... en dan... vanaf donderdag is het feest! Dubbel feest... qua weer en qua bezoek! :-)

Comments powered by CComment