Een weekje later dan gepland, maar er is dan ook zeer welkom bezoek gearriveerd in Adelaide. En dan bedoelen wij dus niet onze Koning met zijn gezelschap... die komen volgende maand. Als ze het regeringsvliegtuig tenminste mogen invliegen lazen wij net ergens. :-)

Nee... duizendmaal beter: Opi en Omi vertoeven nu al ruim twee weken in South Australia en (op dit moment) in Victoria ergens langs de Great Ocean Road. Vandaar dat wij onze update een weekje hebben uitgesteld. Neem aan dat jullie ons dat wel vergeven toch?

Net overigens bericht gekregen dat Opi & Omi een kleine detour hebben moeten nemen ivm een mogelijk landverschuiving op hun route. Maar dat terzijde... Meer over hun belevenissen volgende week uiteraard. Laten wij het er voor nu op houden dat ze volop genieten van het weerzien en de natuur, kangaroo's, ander wildlife en... elkaar! :-) En dat allemaal nadat ze een week nodig hadden om bij  te komen van de jetlag: Go Opi & Omi!

 

 

De komende edities gaan wij wijden aan "zoek de verschillen". Na drie maanden op dit eiland denken wij dat wij de meeste al gezien hebben, maar wij laten ons graag verrassen...

 

Inkomsten / Uitgaven 

Om maar meteen met de belangrijkste te beginnen...

De inkomstenstroom is vrij gestructureerd en overzichtelijk. Het ambtenaren salaris wordt iedere twee weken gestort. En ook Mikx z'n "zakgeld" , beter bekend als Family Tax Benefit, wordt iedere twee weken gestort. Ook overheidsgeld natuurlijk...

De uitgaven kennen een wat grilliger karakter. Niet alleen omdat wij (lees Michael, red.) wel van uitgeven houden, maar ook omdat bedrijven verschillende incassotermijnen hanteren. Zo betalen wij iedere twee weken de huur van het huis, maar incasseert Jorien's Gym ieder maand. Net zoals Mikx z'n zwemlessen. 

Dan is het toch wel ff lastig inschatten wat je nou iedere maand of iedere vier weken overhoud. Niet dat dat op dit moment trouwens veel is, want de afgelopen maanden is er meer uitgegaan dan binnen gekomen. Best ff schrikken hoor alles bij elkaar. kentekenbewijs, Schadeverzekering, Oz rijbewijs, inboedelverzekering, etc. En dat allemaal een jaar vooruit betaald natuurlijk. En dan dus gewoon geen korting krijgen kwamen wij later achter... snif! Tja... we blijven Hollanders...

Uiteindelijk hebben wij daar maar een fantastische spreadsheet op los gelaten, waar Ome Roy heel trots op zou zijn. Let the savings begin... ;-) 

 

TV

Onze TV beleving is ook behoorlijk veranderd. Althans... die van Jorien & Michael dan... Mikx is nog altijd gefocust op z'n iPad. Het beleid is ongewijzigd overigens... max een uurtje op schooldagen en in het weekend soms "iets" langer. Maar alleen bij slecht weer dan hè! :-)

Feitelijk kijken wij nu geen live TV meer. Sportwedstrijd uitgezonderd natuurlijk... Tegenwoordig gebruiken wij voornamelijk CatchUp TV (Australië) voor nieuws en uitzending gemist & RTL.XL (NL) voor nieuws, sport en... GTST!!! Het aantal minuten (zelfs uren) achter de beeldbuis zijn dus drastisch afgenomen. Maar wat wil je ook met alles wat hier te zien en te beleven is. Jorien kijkt dus nu op zaterdagavond alle GTST afleveringen van die week. Op maandagavond 7 uur zit Michael met z'n bord op schoot klaar voor Studio Sport Eredivisie.

 

OV - Bus

Deze week zat Michael zich af te vragen wanneer hij voor het laatst naar de buschauf heeft gezwaaid in NL. Als dank voor de veilige rit van A naar B en omdat het de chauff en mij een goed gevoel geeft. En om eerlijk te zijn... volgens mij heb ik dat nog NOOIT gedaan, tenzij ik de enige overgebleven persoon in de bus was misschien.

Dat is zo leuk aan Adelaide. Bijna alle mensen zwaaien naar de buschauf bij het uitstappen. Een stomme toerist daargelaten... En ook al moet je hier ook inchecken in de bus... de chauff begroet je (meestal, red.) en als je vooraan uitstapt dan zeg je dankjewel en als je achter uitstapt dan zwaai je, soms gevolgd door een welgemeende "Have a good one...". 

En waar het door komt? Het weer... de mensen... geen idee, maar iedere keer dat je dat ziet of zelf doet wordt je toch weer een stukje vrolijker.

 

 

Socializen

Tja... dat is toch nog wel een lastige... Vooral voor Jorien die gewend is aan ff blijven hangen bij LifeCity om bij te praten met de mensen.

Dat werkt hier ff wat anders... Jorien sport de hele week, maar dit voorbeeld is van een gemiddelde zaterdagochtend. Rond half 9 duikt de familie Staats in de PHEV richten sportschool. Om 9 uur start de les en meestal zien we mensen net op tijd aan komen rennen. Even snel de kids dumpen in de opvang en voor de deur van de zaal hangen totdat die opengaat. Zodra de les klaar is sprinten de meeste mensen net zo hard weer naar buiten richting douche thuis. Meestal met kind, maar het zou ons niet verbazen als een vader of moeder halverwege de rit naar huis (in de auto natuurlijk) zich afvraagt wat hij of zij nou vergeten is.

Er is dus geen gezellige bar waar je dus ff kan napraten. Dat is wel een gemis hier...

Op werk is het iets makkelijker, maar ook wel apart. Op dinsdag gaat iedereen rond 4 uur "borrelen", omdat... en wij liegen niet, iedereen blij is dat de maandag en dinsdag voorbij is en de week bijna doormidden is. En datzelfde geldt voor de vrijdag. Briljant... leve de overheid!

En op zich valt dat borrelen wel mee. De meeste mensen drinken twee of drie drankjes en gaan dan op huis aan of door naar een restaurant. Hele diepzinnige gesprekken met de collega's zijn dus wel uitgesloten. :-)

 

Klimaat vs eigen huis

Een mediterrane klimaat, we keken er naar uit. Al hoewel de winter zachter is dan in NL volgens onze ervaring, is dat wel prettig. We hebben vele 20 graden dagen gekend in de winterperiode die wij hebben meegemaakt. Totdat de lente begon...

Als het in NL 5 graden is, dan wacht thuis je C.V. buddy, die je binnenklimaat tot 20-22 graden heeft gebracht. Je warmt lekker op. Hier in OZ heb je doorgaans (uiteraard uitzonderingen daargelaten) twee soorten huizen. Ontmoet:

- de hot box:

Dit is een huis die in de winter een fijn binnenklimaat heeft, want als de zon ff schijnt wordt het binnen al snel warm. Je hebt eventueel airco's die wat warme lucht uitpuffen en voila: een warme ruimte. Als elke ruimte er een heeft dan heb je geluk: overal warmte. Je snapt wel, als de gemiddelde zomer temperaturen heeft van 30-45 graden, dan moeten de airco's flink aan de bak om van je huis een frissere box te maken en dat schijnt niet altijd te lukken. En dan puffen vooral ook de bewoners...

- de fris box:

Dit is een huis met dikke muren, of eentje met 'double brick' zoals ze dat hier noemen. Ja, lekker koel in de hete zomers want het duurt ff voordat het 'huis' is opgewarmd. Precies, als je dan de meeste slechte lentemaand in 15 jaar scoort met veel regen, storm, weinig zon en continu lage temperaturen dan warmt die box niet lekker op. Tenzij je natuurlijk al van die opwarm airco's hebt of vrij uitzonderlijk hier een CV.

Wij hebben gelukkig zo'n fris box uit de jaren '40, met van die architectonische kieren, enkel glas, waar mr. frisse wind doorheen woeit, en zn vriendjes catapillars komen schuilen. Het is niet makkelijk om van deze fris box een hot box te maken. Ehh, hot? We hebben 1 houtkachel in de woonkamer: voor het hele huis. Dat betekent in dit geval dat alleen de woonkamer wordt opgewarmd met een vuurtje. De rest van de kamers kennen toch zeker een gemiddelde temperatuur van 12 graden. En ons toilet heeft een soort van open raam. Dus s' morgens weet je wel hoe koud het is.

Tuurlijk... je kan elektrische kachel kopen, maar duurzaam vinden we dat niet. En daarbij.... wat heb je eraan als de stroom uitvalt. :-)

Dus ach, 3 lagen shirts, 2 vesten of gewoon je jas aandoen als je thuis komt. Of fulltime gaan werken. ;) Of buiten werken, omdat het daar warmer is dan binnen. Pluspunt is wel dat je met 12 graden prima slaapt. En koken is ineens iets om nog meer naar uit te kijken dan voorheen. Weerberichten met regen en onder de 19 graden zijn voor ons niet meer 'warm'. In NL loop je dan al op slippers en in je korte broek, bijna dan he?. Maar goed... straks piepen we wellicht weer anders als het een paar dagen 45 graden is. ;)

 

 

School

Uiteraard sluiten we af met Mikx en school. Na het wennen in semester drie, gaat het nu in semester vier eigenlijk best goed. Hij blijft prettig gestoord, maar met wat tips en tricks voor de juf gaat dat nu prima. Hij heeft zelfs een Aziatisch vriendje: An. Die is uiteraard al tig keer door Mikx uitgenodigd voor een "playdate". Vinden wij prima, maar tot op heden hebben wij zijn ouders nog nooit gezien en die lieve kleine An spreekt nog amper Engels. Dat is dus niet zo'n goed plan... Over ouders gesproken: in NL waren wij gewend dat het schoolplein 's middags vol staat met ouders om hun kroost op te wachten. Echter staan er maar een paar ouders bij de klaslokalen zelf, maar grote deel wacht in hun auto. De kinderen rennen dan naar de auto. Overigens zit Mikx in een klasje met alleen maar Aziaten, waarvan de enige ouder die zn kind opwacht Jorien is. De andere kinderen worden met overheidsbusjes van en naar huis gebracht.

We hebben de afgelopen weken even getwijfeld of Mikx naar een "mainstream" klas moest gaan voor een betere integratie met Oz kids. Maar een gesprek met de juf, begeleider en psycholoog (jaja, red.) hebben wij besloten hier toch voorlopig maar van af te zien.

Mikx heeft het nu naar z'n zin. Zeker omdat An en hij het alleen maar over dinosauriërs hebben. Medio volgend jaar gaat hij sowieso doorstromen, dus prima zo...

 

Volgende week dus meer over de avonturen van Opi & Omi Down Under! Dank voor het lezen en tot snel!

 

PS: wat ook wel apart is... ze rijden hier links! Was ons nog niet echt opgevallen. ;-)

 

Comments powered by CComment